Undervandsfotografi - Camilla Hylleberg Photography

UNDERVANDS FOTOGRAFI

Vi ser alle verden fra vores egen øjenhøjde, men vi drages af andre perspektiver. 

Såvel højt til vejrs eller helt lavt – og i dette tilfælde i og under vandet. Det er en forunderlige verden under overfladen …

Det klassiske fyrtårn på Bellevue Strand  •  Sceneri  med brandmand i Bohuslän, Sverige. (klik for fuld visning)

At kunne fastfryse helt særlige øjeblikke under vandet

Min interesse til undervandsfotografi kommer nok naturligt, eftersom jeg brugt uanede mængder af tid i svømmehallen, som konkurrencesvømmer i teenage-årene, og de seneste år i våddragt med open water svømning. Jeg har altid være fascineret af vandet spil på huden, når man eks. trækker en arm op ad vandet i rygcrawl. At kunne fastfryse disse ultrakorte øjeblikke er en kæmpe fotografisk fornøjelse.

Steppet videre fra at se disse øjeblikke, til at kunne opfange dem på billeder og i slowmotion-video har været en interessant læringskurve, som har taget et par år med test af mindre godt undervandsudstyr, og dermed ricisi for at drukne dyrt fotoudstyr på et splitsekund. Et godt og brugervenligt undervandshus er en investering - både en tidsrøver i at behesker fotoudstyr og en selv i vandet, men også økonomisk. Min force er præget af egne evner i vandet, lyst og med nysgerrighed om dette er steppet videre i den evige udvikling, som fotograf.

Jeg har svømmet hele mit liv

Jeg husker at få fortalt, hvordan jeg det første år – som 5-6-årig – sad og frøs på kanten til den ugentlige svømmeundervisning. Svømningen i folkeskolen var lidt af et nederlag; jeg var tvunget til at hoppe i bassinet med kun 30 cm vand iført korkbælte og badevinger – på dette tidspunkt trænede jeg allerede 3 gange ugentligt, så det var med sure mundvige og uden forståelse for, hvordan skolelærerne kunne sende mig i pattebørnsbassinet.

Landsholdssvømmer Amalie Mikkelsen i hendes special: Butterfly. Skudt på Bellahøj Svømmestadion.

Dedikation og træning

Som adventure- og sportsfotograf er det helt simpelt lettere, at begive sig ud i nye genre. Når man har en baggrund indenfor den pågældende sportsgren, og har egenskaber og færdigheder som eks. bevægelsesmønstrer der er lagret i kroppen, og hvordan den/de man fotograferer ser ud på billederne.

Som svømmer, tænker jeg ikke over hvordan jeg trækker vejret eller blæser ud – jeg blæser løbende ud igennem næse og mund. Men når man ifører sig dykkermaske og snorkel, så skal man til at tænke igen samtidigt med koncentration om komponering og fotografring i et element der bevæger sig.

Efter en del ture i våddragten med kameraet – Amager, Bellevue, Hornbæk, Tisvilde, Moesgård, midt ude på Kattegat på 60 meters dybde og i den svenske skærgård fyldt med brandmænd – fik jeg opgraderet udstyret med maske, snorkel, blybælte og finner. Vandet er i konstant bevægelse, og som fotograf vil jeg bare gerne have total kontrol og egentlig "stå stille", som på land – her er blybæltet og finnerne helt uundværlige. Herefter var jeg klar til at hoppe indedørs med nogle landsholdssvømmere på Bellahøj Svømmestadion og hos svømmeklubben H2Odense med nogle lange og fede arbejdsdage.

Half/half motiv i Port du Sollér, Mallorca  •  Snorkling på Mallorca

Min fremgangsmåde med svømmebilleder

At hooke up med en svømmer, som har god teknik og som er villig til at tilbagelægge de sammen 10-15 meter en milliard gang foran kameraet lyder lige til, eller gør det? Og så gerne i hverdagene i dagstimerne, hvor jeg selvfølgelig helst vil lægge mine arbejdstimer, som de fleste andre – det begrænser selvsagt udvalget af modeller.

Men når der er lavet en aftale, så er det bare om at udnytte muligheden og tiden. Herunder ses  "svøm solen i sænk", som var en rolig sommeraften (man må ofre sig) på Amager Strand. Det var andet shoot med denne svømmer, første shoot var min debut med Ikelite UV-huset. Vi endte med at teste lidt på ydersiden af lagunen på Amager Strand, men rykkede ind i nord-enden af lagunen, hvor der faktisk er så lavt, at man kan bunde. Dette gør det utroligt meget lettere - men tilgengæld er bunden meget sø-agtigt og forholdsvis klam at stå på i længere tid.

Men udover lokationen, vinklerne og indstilling af kameraet før jeg smider det i UV-huset, så er det bare skyde løs på et passende fokus-system – og her er spot-fokus ikke egnet, men mere zone/wide-fokusmode, som dækker et større areal af sensoren – dette kan dog også fejle, men Sonys fokus er fantasisk til at fange og fokusere på bevægelserne. Efter sådan et par timer endte jeg med 8-900 billederne, så der er lidt af et sortering-arbejde, men hvem elsker ikke tunge raw-filer i Lightroom ... 

Brændeviddeforlængelse og lysets brydning

Under vandet er der brændeviddeforlængelse på ca. 1.4. Det vil sige, at skyder man eks. med 16 mm på full frame bliver det til ca. 22 mm. Så er man vant til at være forholdsvis tæt på sine modeller med 16 mm, så man have end noget større afstand til sin model. Derfor skyder jeg også kun stillbilleder under vandet med mit 42 mpx kamera, så der er stor mulighed for at beskærer billederne og stadig ende ud med store filer. 

Uden at det skal blive for tekniske og nørdet, så er lysets brydning af vandoverfladen ret fotografisk interessant. Man vil opleve solens stråler ret massive ned igennem overfladen, når solen står lavt. Dette giver et fantasisk lys og lysstråler. Videoen herunder – som er optaget på Mallorca – viser det tydeligt. Optagelserne er lavet på 16 mm på blænde 4 og på 35 mm på blænde 2 – alt i slow med 100 fps og autofokus.

Hvad er næste skridt?

Først skal jeg nyde premieren på min havsvømmefilm "Mit Vand - Mit Eventyr" i november 2018 på Nordic Adventure Film Festival på det store lærred i Cinematektet, og online-premiere i januar 2019.

Næste skridt er helt klart et dykkerkursus. Jeg er blevet så bidt, at at skyde i vandet, at jeg skal videre ned. Jeg har idéer til projekter - personlige, men også idéer, som skal pitches for kunder. Dem vil jeg først afsløre, når der er noget konkret …


What's in the bag?

Sony A7Riii

 Sony/Zeiss 16-35 mm f4 og Sony/Zeiss 35 mm f1.4

Undervandshus: Ikelite DL200 + DL 8 inch Dome Port

Våddragt

Finner

Neoprensko

Maske/svømmebriller

Snorkel

Blybælte


Powered by SmugMug Log In